2010. október 8., péntek

JoJo: Can't Take That Away From Me

Előadó: JoJo
Album: Can't Take That Away From Me (Mixtape album)
Megjelenés: 2010.09.07.
Műfaj: Pop

01. Can't Take That Away From Me
02. Running On Empty
03. Pretty Please
04. Why Didn't You Call
05. Just A Dream
06. When Does It Go Away (feat Travis Garland)
07. My Time Is Money
08. What You Like (feat. Jordan Gatsby)
09. In The Dark
10. Boy With No Heart
11. All I Want Is Everything
A 14 éves JoJo a "Leave (Get Out)" című slágerével vált ismerté 2004 elején. Második nagyobb slágere a "Too Little, Too Late", már a második nagylemezéről került ki. 2006 óta nem jelent meg albuma, most 2010 szeptemberében viszont egy ingyen letölthető Mixtape lemezzel jelentkezett, "Can't Take That Away From Me" ("Nem veheted el tőlem") címmel. Harmadik nagylemezét 2011 első felére ígérik.

Egyszer volt Lumidee (Never Leave You - 2003), JoJo(Leave (Get Out) - 2004), Amerie (1 Thing - 2005), és hol nem voltak, ma meg már el se hinné az ember, hogy egyáltalán igazak voltak. Nevüket is nehézkes felidézni, csak arra a jó kis régi slágerre emlékszünk vissza néha, talán, esetleg. És hogyha már ilyen mesekönyvesre vettem a figurát, a mesekönyv minden bizonnyal az "egyslágeres csodák" címet viselné. És Jamelia-ra (Superstar - 2003) emlékeztek még? Ők voltak azok, akikről azt hihettük, érdemes rájuk figyelni. Az igaz, hogy egyikük sem toporgott egyhelyben, de utána már semelyik lépésük sem szólt olyan jól, és hangosan, mint első slágerük.

JoJo 2006-os "Too Little Too Late" c. dala sikeresebb volt nyugaton, mint első kislemeze, de nemzetközileg nem hiszem, hogy megelőzte volna két évvel korábbi dalát. Igazából, én a második albumáról meg is feledkeztem. Azt hittem, a második nagy lemezre várunk, de nem, a harmadikra. Ugyanis 2006 óta csak a kiszivárgott dalok tartották életben emlékét. Információ gyűjtésem során megtudtam, hogy ő is filmezésbe vettette magát, és sok-sok mellékszereppel gazdagította ez idő alatt önéletrajzát.

Az album, amiről most szó van, egész hirtelen jött. Talán rájöttek, hogy nem túl jó stratégia az ő helyzetében húzni az időt. Ezért JoJo is az új évtized egyik kedvenc promóciójához fordult; egy ingyen lemez megjelentetését jelentette be, hogy alapozzon egy kicsit az állítólag 2011-ben megjelenő "All I Want Is Everything" című harmadik, azaz harmadik nagylemezéhez. Az új anyagon 11 új dal (nem mix dal) hallható. Letöltése pedig teljesen ingyenes! (Link a cikk végén!)

A megjelenés előtt, talán egy héttel jelent meg az "In The Dark" című felvezető dala. Amihez mára már a klip is elkészült, ami tekintve, hogy ingyen albumot reklámoz, alacsony költségvetésű szösszenet lett.
A dallal JoJo valami váratlant mutatott fel. A hangzás messze áll az eddigi tingli-tangli-tini-csajszis dalaitól (ha nem sértek meg vele egy rajongót se). Elismerést vívott ki nálam azzal, hogy a "rossz nagylány lettem" felhajtást átugorva, érett és értékelhető dalt mutatott fel. Ezután már érdekelt annyira az új anyaga, hogy letöltsem.

01. Can't Take That Away From Me
A címadó, beköszöntő dallal pedig 360 fokos fordulattal, vissza is tértünk oda, ahonnan indultunk. Kiscsajos énje még mindig nem érett meg olyannyira, hogy el tudja bújtatni, mert ez a dal nem sok fejlődésre utal. Soha nem hallgattam korábbi albumait, de fogadni mernék, hogy ilyesmi dalok lehettek rajta. Elkezdtem nagyon bántani a dalt, pedig nem az ő hibája. A dal, a maga nemében elfogadható - lüktető ritmus, pop-refrénnel - de JoJo fejlődését semmiképp nem képes szimbolizálni.

02. Running On Empty
Nehéz elhinni, hogy egy többszörös Grammy-díjas producer (Neff-U) készítette az első két dalt! A "Running On Empty"-t sem épp kínzáshoz ajánlanám, de semmi extra sincs ezekben a dalokban. Túl sok más zene van a világon ahhoz, hogy azzal küszködjek, hogy megkedveljem ezeket. Következő!!

03. Pretty Please
Producer váltáson mentünk gyorsan keresztül. Chad Hugo (N.E.R.D., The Neptunes) többet bizonyít, mint az előző producer. Kicsit izgalmasabb légkört teremtett ezzel, a Christina Aguilera valamikori hangzását idéző dallal. És JoJo tudja utánozni Christina Aguliera hangját, de tényleg! Christina Aguilera hangja a mai napig jobban cseng, de látszik, hogy JoJo is sokszor nyúlhatott Christina Aguilera dalokhoz egy kis gyakorlásért. Persze megkockáztatnám az is, hogy lehet inkább a mix mestert kéne dicsérgetni a dal mögött, mert JoJo-nak már az első két dalban sikerült néhol macskákat ijesztgetnie... De ha ez eredeti, le a kalappal előtte!
A "Pretty Please" sem egyedülálló teremtés napjaink pop zenéjében, de tele van energiával, jó hallgatni, és megfogó! És jó hír Christina Aguilera-nak, hogy annyira nem kell elkeserednie, mert annyira még sem lehet gáz, ha még mindig őt majmolják.

04. Why Didn't You Call
Tetszik az elején feltűnő, majd háttérbeszoruló effekt (nem tudnám pontosan behatárolni, milyen hangszert akar utánozni). A producerek innentől már nem igazán ismertek. Tudatosan nem szeretem ismételni önmagamat, de hány dalt írtak már erről is? Ne már! Tovább kéne már lépni!

Lehet, hogy a dal összeszerelői megunták a javítgatást, és ezért mutatták be JoJo-t is inkább az auto-tune nevű jó barátjuknak. Talán hasonló okból van az is, hogy kicsit befejezetlennek érzem ezt a dalt. Lustaság szaga van, mert egy-két változtatással kellett volna csak több bele.

05. Just A Dream
Most jön egy kis gitáros ballada. Talán ha JoJo hangján érezhető lenne a már befejezett mutálás, ez a dal is érdekesebb lehetne.
Itt is valaki más szeretne lenni, pontosabban más hangját szeretné magáénak, és ezt csak a dalai bánják (csak). Lehetséges, hogy ezért feledkezik el folyton arról, hogy figyeljen a dalra is, ne csak a hangjára. Néha fel sem tűnik az átkötés, vagy a refrén. Mintha csak az járna a fejében, hogy most "vajon ezt kifogom-e tudni énekelni?", miközben egybefolyik az egész, mint aki nem vesz levegőt, monológja közben. Ez is nagyon nyers még.

06. When Does It Go Away (feat Travis Garland)
Sokszor idegesítenek a dalszöveg előtti cifrázások, a sok "o"-zás... De emiatt lesz olyan ijesztő hatása, amikor beindul a dal, és elkezdik duettjüket.
Rendben van a szám, de ha csak az elmúlt tíz évet vennénk is figyelembe, csak azokat fogja egyéb meglepetés érni ebben a dalban, akik most kezdtek el zenét hallgatni. Egynek, egye fene elmegy.

07. My Time Is Money
Hol a francba nőt fel ez a JoJo csajszi, hogy az "r" betűt ilyen durván ejti? Már-már Jennifer Lopezre emlékeztet, aki direktbe nyomta minden dalában, csak hogy mindenki elhiggye, hogy ő egy igazi bronxi csaj.
A 'My Time Is Money' is egy energiadús dal. Én azonban nemet mondtam volna erre a dalszövegre is, mert szerintem JoJo imidzséhez nem igazán passzol. Még mindig nem tudok rá úgy tekinteni, mint egy nőre, így ironikus hatást kelt bennem az, hogy azt énekli, férfira van szüksége, nem pedig kis fiúra. Az a baj, hogy szerintem a legtöbbekben még a kislány képe él róla, a korábbi slágereivel. Hiába az 'In The Drak' klipje, én ha ránézek még mindig egy bizonytalan fiatal lányt látok, aki keresi a maga helyét. Azt pedig itt is ragozhatnám, hogy erre a "független nő vagyok" dalszövegre is ráférne már egy kis porosodás...
Az energia áradás viszont tagadhatatlan!

08. What You Like (feat. Jordan Gatsby)
A társ-dalszerző hangját lehet hallani JoJo mellett, aki viszont pozitívan is meg tud néha lepni a hangjával. Bár gyanús, hogy ebben a dalban is átfordul néha a hangja a bevallott manipulálásba...
Az imádott '80-as évek hangzás, JoJo magasan suttogó hangja majd egy kis melankóliát okozó elektronikus gitár tűnik fel az pattogós ritmus közben. A jobb számok közé sorolnám az albumról.

09. In The Dark
Aki még nem hallotta ezt a dalt, annak azt tanácsolom, adjon neki egy esélyt! Mivel JoJo-nak több éve már csak gyengécske dalai szivárogtak ki, állandó album ígérgetésekkel, én sem hallgattam meg rögtön, hogy megjelent. De most már örülök, hogy megtettem, mert igen a szívemhez nőtt.

Nem hallhattunk még hasonlót tőle, és elkeserít, hogy ezen az albumon se lehet hasonlók közül válogatni. Pedig szerintem ez egy jó irány lenne neki, de úgy néz ki, ő ezt nem érzi, és még mindig azt az álmot dédelgeti, hogy ő egy komolytalan pop sztár lesz. Nem veszi észre, hogy abban a műfajban A-, meg B-, meg Z-kategóriás előadókból is annyi van, hogy nem éri meg ilyesmivel próbálkoznia annak, aki két albummal sem került oda, ahova akart. De ha elnézegetem a többi dalát, rá kell hogy jöjjek, ez a dal csak a véletlen szüleménye. Nem megfontoltan vették komolyabbra a figurát, csak éppen így esett.

A dal bűvöletbe ejtett, de ha 'felkapcsolom kicsit a lámpát' azért én is beismerem, hogy azért ez sem tökéletes. Talán akkor lehetne az, ha mondjuk JoJo egy kicsit jobban beleéli magát. Megpróbálná visszaadni azt az érzést, amit a dalszerző, és a dalszövegíró neki adtak. De megint csak annyit érzek, hogy máshol járt az esze.

Egy gazdátlan kis gyöngyszem számomra ez a dal az albumon.

10. Boy With No Heart
Aki eddig nem hitt nekem, hogy JoJo nem érzi se a dalait, sem azok szövegeit, tegye fel ezt a számot! Olyan, mint akik tehetségkutató versenyekre mennek, és csak azért énekelnek, hogy bebizonyítsák, eltudják azt ők énekelni.
Miközben a dal tele van érzelmekkel.
Jobb lenne, ha a beköszönő hangszerekkel összhangban a hangja is erőteljesebben változna. A refrén itt is sokszor egybeolvad a versszakokkal. És elég égő, hogy egy-két szót csak elhadar, hogy kijöjjön az időből. Egy kis remény villan fel a harmadik perchez közeledve. Legalább az eltúlzott haragról már hallott a nagyoktól. Azért Mary J Blige-ot még mindig szívesebben hallgatom vergődni.
Kár ezért a dalért, mert ez az a klasszikus énekelős pop ballada.

11. All I Want Is Everything
Tényleg 'All I Want Is Everything' lesz a 3. lemez címe is? Akkor kicsit rendhagyó, hogy a címadó dal ide is felkerült. Ez pont jó utolsó dalnak. Nem olyan, mint az előző dalok többsége. Egy kis soul zenei hatást érzek rajta. A szöveg viszont a klasszikus 'egyetlen' a pop lemezekről, a szerelemről szóló dalok között megbújó kakukktojás.
Ahogy már írtam , még nem hallgattam más JoJo albumot, de talán az első albuma jelent meg, amikor olvastam róla egy album kritikát. Akkor azt írták, hogy JoJo az egész albumon a hangját bizonygatja, ami fárasztó. És úgy néz ki, ezt nem sikerül annyi év után se kinőnie. Sok dalt elront vele. És hogy valójában jó hangja van-e? Én azt már megtanultam, hogy ez is ember függvénye, arról előbb lehet megegyezni, hogy egy dal jó-e vagy sem, mint hogy egy előadó tehetséges-e vagy sem.

JoJo nekem mindig is egy olyan lány képét keltette, aki az iskolában énekelgetett a suli kórusban, meg énekórákon, és azt gondolta, ez milyen bulis egy dolog, ezért elhatározta, hogy ezt neki találták ki. Biztos többször is megdicsérték már akkor is hangját, és látom, sok rajongó foggal-körömmel védi tehetségének hírét. Az én véleményem azonban az, hogy ilyen hangja rengetek fiatal lánynak, van a világon. A nagy probléma JoJo esetében mégis inkább az, hogy nincs kialakult személyisége még. És nagyon hiányzik egy művészeti tanácsadó a háta mögül. Ennyi nem elég. (Lady Gaga adhatna egy kicsit a feltűnési viszketegségéből neki.) Az persze látszik, hogy meghalna, ha nem ezt csinálhatná. Azt mondom, a hangjáról egy 'Pretty Please' élő fellépés még meggyőzhet!

Abból a szempontból dicséretet érdemel, hogy ez a mixtape úgy van felépítve, mintha egy gyártó sorra kerülő album lenne. Na, meg van, aki még egy nagylemezre is sajnál 11 dalt. JoJo viszont nem erről híres. Mivel még sem ezekből a dalokból állt össze a 3. lemeze, úgy gondolom, még tartogathatnak ezeknél jobbat is, a 2011-es albumra.
Az akarat viszont meg van, érezni ezen a Mixtape-en rendesen.

Az anyag negatív oldala, hogy komolytalan; JoJo hangja, és nem a túl átütő személyisége miatt pedig kiforratlan. Lehet reménykedni, hogy a nagylemezre, ezeket kiküszöbölik, de megint fel kell hoznom, hogy ez már a harmadik nagylemez lesz. JoJo mégis még mindig ott tart, ahol kezdte. Pozitív oldala, hogy egy pop albumhoz minden éle megvan: találni rajta energikus dalokat, gitáros balladát, igazi éneklős duettet, boldog, szomorú dalt egyaránt. Kérdés, hogy kinek, melyik oldal a súlyosabb. Számomra a negatív oldala a nehezebb. Lehet védekezni azzal, hogy ez csak egy mixtape, de végül ez is csak egy album, amit hallgatni lehet.

5/10 SO-SO


Linkek: JoJo - Can't Take Away From Me letöltés, JoJo - Can't Take That Away from Me / Wikipedia, JoJo hivatalos honlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése