2012. január 12., csütörtök

Lana Del Rey - Szeressük, ne szeressük?


Sokat hallani mostanában egy feltörekvő amerikai énekesnőről, aki Lana Del Rey néven fut. Ezért utána jártam, és megosztom veletek mindazt, amit találtam, és érdekesnek is véltem...

A 25 éves New York-i születésű Elizabeth Grant már évek óta próbált lemez szerzőséshez jutni. Tavaly ki is dobott egy kisalbumot (EP) 'Kill Kill' címmel, akkor még Lizzy Grant néven. Az emberek - beleértve a kiadók munkatársait is - csak néhány hónapja figyeltek fel rá. Köszönhetően annak, hogy művésznevet változtatott (a Lana Del Ray név  a negyvenes évek filmsztárja, Lana Turner és a nyolcvanas évek Brazíliájában futó autómodell, a Ford Del Rey nevekből tevődik össze), feltöltette ajkait (amit a mai napig tagad), na meg persze a "Video Games" című internetes slágerének, aminek klipjét maga vágta össze a YouTube tárházából. Első nagylemeze január 30-án jelenik meg "Born To Die" címmel.

Mindezek mögött pedig egy klasszikusokat idéző, gyönyörű hang keresi a kiutat, átölelve egy sajátos, érdekes stílust. A zenéjét hallgatva az ember elmereng, rossz emlékei is széppé formálódnak, úgy érzi egyszerre van a jelenben és a múltban, tehát még a szíve is megdobban. Csak annyira underground, amennyire mainstream is lehet, és csak annyira régi, amennyire frissítően hathat. Szomorú, hogy a giccses marketing nélkül mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy eljuthasson hozzánk.

Eladta magát. Nem a zenéje vált értéktelenné, hanem inkább önmaga. És úgy látom, ez egyenlőre elég rendesen vissza is üt. Interjúkat hallgatva, olvasva kiderül, nem igazán volt ő a médiára és az ismeretségre felkészülve, ő is többször hangoztatja, hogy már el sem bírja olvasni, amiket róla írnak. A videóinterjúkból könnyen azt a következtetést lehet levonni róla, hogy elég kis semmilyen. Pedig csak nincs még hozzászokva az interjúkhoz - az ember azt hinné, az mennyire könnyű, pedig nem. Aztán az írott interjúkból pedig egy jó adag hiteltelenség is kitűnik, pedig ő sem hazudik sokkal többet, mint mások a szép, kerek, megható történetekért. 

A Complex interjújában elmondja, hogy ő egy csendes és visszahúzódó lány (pedig igen úgy tűnik, mindent megtett azért, hogy felfigyeljenek rá). Elregél egy megható történetet arról, hogy évekig lakókocsi parkban sínylődött, még zabpehelyre sem volt pénze, meg hogy az utcán élt - nehogy már azt higgyük, hogy a híd alól neki indult megnagyobbítatni a száját. De mielőtt elmondanánk egy imát a lelkéért, jobb tudni, hogy édesapja milliomos domain kereskedő, aki feleségével mindent megtesz a családért és gyermekeikért. De még sem ez a legrosszabb, hiszen elhangzik az is, hogy a zene csak másodlagos számára... Aucs! 

Majd beletanul... vagy nem. Mindenesetre hatalmas dolgokat várnak most tőle 2012-ben, mi is figyeljünk! A személyétől sikerült eltávolodnom, de a zenéjétől nem. És akkor mi van, ha ő lesz a következő, akit imádunk utálni?!






Forrás & Hivatkozás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése