2011. február 20., vasárnap

Ciara: Basic Instinct

Előadó: Ciara
Album: Basic Instinct
Megjelenés: 2010.12.10.
Műfaj: R'n'B, pop, dance

01. Basic Instinct (U Got Me)
02. Ride (ft. Ludacris)
03. Gimmie Dat
04. Heavy Rotation
05. Girls Get Your Money
06. Yeah I Know
07. Speechless
08. You Can Get It
09. Turn It Up (ft. Usher)
10. Wants for Dinner
11. I Run It

ATL ide, ATL oda, Ciara Texas-i születésű leányzó. 2004 óta ismerhetjük, már debütáló dala a „Goodies” is a slágerlisták élére került (Amerikában és Nagy-Britanniában). Bevezetőjébe gyönyörű szép számokat lehet írni. Több mint 7 millió eladott album világszerte, és számos top 10 dal köthető karrierjéhez. A "Basic Instinct" a negyedik stúdióalbuma.

Az album sok tologatás után, végül december elején jelent meg. A Billboard 200 albumlistáján a 44. helyen debütált, a siralmasnak tekinthető 37 ezer eladott darabbal, a megjelenés első hetében. Ciara korábbi albumaival éles ellentétben, amelyek ugyanezen a listán egyből az első háromba kerültek. Korábbi sikereit tekintve a Billboard R&B/Hip-Hop albumlistáján se nyitott fényesen. Ciara a Los Angeles Times-nak adott nyilatkozatában ekkor még bizakodóan állt a dologhoz, ahogy azt is kiemelte, célja csupán, hogy turnézó előadó lehessen.
A következő hetekben viszont az album csak lejjebb csúszott a listákon. De rekordot döntött: a 18. legnagyobb esést produkálta a Billboard 200-as listáján, az album 50 helyezettet esett. Mindezek után, 2011 februárjában elindult a pletyka, mely szerint a Jive Records kirúgta őt. Ezt Ciara egy meglepően őszinte nyilatkozatban tagadta, amiben elárulta, a kiadója nem támogatta anyagilag az albumát. "Kértem, és imádkoztam azért, hogy a kiadóm megjelentesse az albumot." -írta Ciara. Nem egyeztek a nézetek abban sem, milyen előadó Ciara. Így nem fogadták el javaslatát, hogy a "Gimmie That" legyen az album kislemeze, ezáltal a hozzá készített videó anyagi hátterét Ciara főként saját zsebből volt kénytelen megoldani.


A címadó dal a "Basic Instinct (U Got Me)" az album megjelenése előtt kapott egy alacsony költségvetésű klipet. Ami nem feltétlenül volt túl jó lépés. Olcsó videó, olcsó dal és máris saját magát fokozta le azoknak az előadóknak a szintjére, akiket nem illetik a "recording artist" címmel. Ilyet nem egy sok-slágeres, négy-albumos előadónak ajánlanék. Ez túl rossz reklám. Elindultak ezen az úton, és folytatták egy olyan lépéssel, ami megint csak a kezdő, ismeretlenségben tengődő előadók szoktak nyúlni: webisodes. Ez viszont nem volt olyan rossz ötlet! Talán az egyik legjobb és legolcsóbb promóció manapság. Betekintést kaptunk általa a valóságba is, hogy Ciara tényleg nem kap sok támogatást, nem veszi körül hadsereg. Őszintén, innen messziről azt hinné az ember, Ciara azért ennél nagyobb sztár. Na, de a webisode ötlettel meg ott volt a baj, hogy két részt kiadtak, majd abba is maradt.
A nehéz első lépések után legalább a kiadó által kierőltetett "Ride" kislemez meghozta gyümölcsét. A klipet viszont azt MTV betiltotta. Nem mondom, hogy nem volt rá okuk, de Rihanna "S&M"-jét viszont még vágatlanul is bevállalták. Itt a nagy különbség előadó és előadó közt. Ilyenekben dől el ki lesz sztár, és ki nem. Nem védeni akarom Ciara-t, sem bántani Rihannát, én csak az MTV-t kritizálom. És ne gondoljátok azt, hogy egy videó klip betiltás nincs hatással manapság a kislemez eladásokra. Mert még mindig számokban sokat tud jelenteni. A klip viszont tényleg elég ízléstelen, de láttunk már durvábbat is.
A "Gimmie That" Ciara saját költségvetésű klipje, pedig a kiadónak igaza volt, hogy ezzel a dallal nem lehet sokkal jobb eladásokat produkálni. A „Speechless” kapott még klipet, de sok értelmét nem látom. Az Usher közösből, a "Turn it Up"-ból viszont még lehet valami!
01. Basic Instinct (U Got Me)
A "Basic Instinct (U Got Me)" a legendás Survivor dal, az "Eye of the Tiger" alapjait használja fel. A dalban viszont Ciara bebizonyítja milyen rossz rapper volna. A dalszöveg az utálókat célozza meg, és klasszikusan béna érveket sorakoztat fel, amelyek -  ismerve a kimenetelt, - még ironikusak is. Kicsit több profizmust!

02. Ride (ft. Ludacris)
Nem meglepő, hogy a "Ride"-ot erőltette inkább a kiadó. A dal erőteljesen kiemelkedik az album többi száma közül. De Ciara más rapperekkel is összeismerkedhetne már!

03. Gimmie Dat
A "Gimmie Dat" képviseli az album alap hangulatát. Ismétlés, ismétlés, ismétlés és ha ezt felszorozzuk még egy kis ismétléssel, már is jöhet a következő dal, amiben megismételhetjük az előző dalt. Hát, nem idegesítő? Pedig ez még a fantáziadúsabb dalok egyike az albumról.

04. Heavy Rotation
A "Heavy Rotation" el fog gondolkoztatni arról, vajon a "Turn It Up" című dalnak majd mi lesz a refrénje. lol.

05. Girls Get Your Money
Ha van türelmed többször meghallgatni az albumot, ez a dal még meg is tetszhet! Ebben már valami dallamszerű is helyet kapott!

06. Yeah I Know
Az átkötéssel mintha a hurkot kötnék a kötélre. Egy kicsit túl dramatizálva, persze. De gyengébb idegekkel rendelkező egyéneknek semmiképp nem ajánlom!

07. Speechless
A "Speechless" pozitívuma talán az, hogy az egyszerű gép dobok pihenőt tartanak ebben a dalban.

08. You Can Get It
Ha Ciara tehetségesebb énekesnő lenne, és a refrénről alkotott elképzelésük is változna, egy tipikus R&B album dal lehetne. De így csak szimplán menetelés.

09. Turn It Up (ft. Usher)
Nem kapunk semennyivel többet, mint amennyit Ushertől és Ciara-tól elvárhatunk. Ez egy pont olyan dal, amit már az előadók neve és a szám címe alapján elsőre elképzelsz. De az album egyik legjobb dala, és az egyetlen reménysége! Még sláger lehet!

10. Wants for Dinner
Személyes kedvencem ez a dal. De csak R&B rajongóknak ajánlanám. Középtempójú, átlagos dal ugyan, de dalformája van, és az effektek is végre hullámzóan össze vannak hangolva. Az ismétlés szót viszont itt is ismételnem kell, de valamiért itt kivételesen nem zavar bele a hangulatba.

11. I Run It
Sok hasonló dal él R&B albumokon, de én valahogy sosem értettem őket. Túlzottan lelassított, így olyan mintha szédülnénk. Az album hangzásának belassult változata.
A dalok alapjai félelmetesen egyszerűek, ahogy a refrének sem bűzlenek a kemény munkától. Többnyire néhány gép dobot ad, a néhány szavas refrének ismételgetésével. Had vázoljam fel:
"Gimme Dat" Refrén: "Gimme, gimme, gimme, gimme that bass" x8 ; "Heavy Rotation" Refrén: "Turn it up" [x4] ... Turn it up [x4] ; "Yeah I Know" Refrén: "Yeah I know you want me, yeah I know (yeah, yeah, yeah)" x3 ; "You Can Get It" Refrén: "You can get it, you can get it" x12 ; "Turn It Up" Refrén: "Turn it up, turn it up, turn it up, up, up" x4; - És ez csak egy töredéke, ismétlések hada sorakozik fel szinte mindegyik dal refrénében. Nevetséges, hogy ez a készítőknek nem bökte ki a szemét!

Foglaljuk csak össze: a készítők se a zene összerakására, se a dalszövegekre nem fordítottak elég időt és energiát, de még Ciara hangjából sem kapunk többet az eddigieknél. Most pedig siránkoznak, hogy az album nagyot bukott? Ilyen lusta munkától mégis mit vártak? De akkor mit csináltak a sok halogatással nyert idővel? Azalatt mondjuk valami kreatívabb koncepciót is kitalálhattak volna, mint hogy "visszatérünk oda, ahol kezdtük". Létezik egy olyan elméletem, mely szerint, ha egy előadó azzal az ötlettel áll elő, hogy régebbi stílusához tér vissza, abból általában sok jó nem sül majd ki. A teljes kétségbeesés lépése, hogy legalább a rajongókat megtartsák. De nem mindig feltétlenül ez az indíték. Saját maguk másolása a fejlődés egyenes irányú ellentéte. Nem csodálom, hogy ezt az albumot a kiadó nem volt hajlandó anyagilag támogatni.

Az albumon ott van a "Ride” és a "Turn It Up”, amelyek emelik a szintet. Van néhány dallamosabb, idővel megkedvelhető dal is a lemezen, de még sem tudnám olyan bátran ajánlani bárkinek. Én remélem, hogy Ciara kilábal majd ebből a helyzetből, de ez csak fejlődéssel lehetséges. Ez az album tényleg arra jó csupán, hogy club turnéra járhasson vele. De valóban csak ennyit akar?

4/10 NOT

Wikipedia (Basic Instinct)
Hivatkozások: CommercialPerformance ; ciara-breaks-silence-hope-pray-label-release

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése