2009. szeptember 24., csütörtök

Ciara: Fantasy Ride


Előadó: Ciara
Album: Fantasy Ride
Megjelenés: 2009.05.03.
Műfaj: R&B
Kiadó: LaFece

01. Ciara to the Stage
02. Love Sex Magic (featuring Justin Timberlake)
03. High Price (featuring Ludacris)
04. Turntables (featuring Chris Brown)
05. Like a Surgeon
06. Never Ever (featuring Young Jeezy)
07. Lover's Thing (featuring The Dream) 
08. Work (Missy Elliott)
09. Pucker Up
10. G Is for Girl (A–Z)         
11. Keep Dancin' On Me  
12. Tell Me What Your Name Is
13. I Don't Remember

Jó sokat váratott magára az album, hiszen az előző album a Ciara: The Evolution 2006-os megjelenése óta 3 év telt el. Ciara a munkálatokat 2008-ban kezdte meg az új albumon. Felröppent a hír, miszerint az album 3 disc-es tripla album lesz, de valamiért ez az ötlet a kukába került.

A koncepció egy szuperhős figurára épült. Super C testesíti meg az erős, törtető nőt, aki megpróbálja túlélni a zene ipar rögös útjait. Az album borítója egy képregényes sablont használ fel, amin Ciara elmondása szerint majdnem egy évig dolgozott Bernard Chang-gal. Állítólag az albummegjelenése is azért lett kitolva. Viszont a front borító nekem nem nyerte el a tetszésemet, ahogy az alternatív változat sem, ami egy egyszerű Ciara portréképből áll, nem is a legjobbak közül.

Ciara to the Stage
Egy intro-song-gal indul az album, ami hangulatában is követi azt az érzést, miszerint egy jó hosszúra sikeredett intro-ba csöppentünk. Ugyanis ilyen dallal nem sűrűn kezdenek albumot, főleg olyat nem, amin nem egy club szám közül lehetne válogatni. Ez viszont egy középtempójú R&B dal, ami azért nem sikeredett rosszra, nem csoda, hogy a készítők is úgy gondolták az alapot nem egy intro alá fogják elpazarolni.

Love Sex Magic (featuring Justin Timberlake)
Ezt a számot valószínűleg nem kell nagyon bemutatnom. Bár szerintem a sikerét csupán a közreműködő Justin Timberlake-nek és a hozzá készült pikáns video klipnek köszönheti. Képzeljük csak el egy pillanatra a dalt Justin nélkül, és a híres képkockák nélkül.

High Price (featuring Ludacris)
Először úgy tervezték ez a dal lesz az, amit elsőként kimásolnak majd kislemeznek, viszont valamilyen okból kifolyólag úgy döntöttek még sem ez lesz az első single. Valószínűnek tartom, hogy az ok az volt, hogy a szám már 2008 júniusában landolt az interneten. Nagyon kár érte, mert ez legjobb dal az albumon. A lemezen egyedülállónak számító hip-hop hangzás még kiemelkedőbbé teszi, és elég könnyen elképzelhető, hogy Ciara rajongói a Goodies és a Like A Boy slágerek után inkább egy ilyen dalt vártak volna kedvencüktől.

A dalszöveg viszont egy-két helyen hagy kivetni valót maga után. Rögtön az első versszakban hangzik el a következő mondat: „I should be in Iraq, Shawty, cause I am the bomb” Ami szabad fordításban így hangzik: „Irakban kéne lennem, mert kicsim én vagyok a bomba”. Oké, hogy a ’bomb’ kifejezés arrafelé körülbelül a nálunk használatos ’király’-nak felel meg, de azért Irakban mégiscsak emberek haltak meg háborúban. Ludacris pedig a saját részében a következőket mondja: "Let's go on a shopping spree to an expensive place/Then I lick you up and I lick you down” Amit inkább, ha nem haragszotok nem fordítok le. :) Oké, rap szöveg, azzal nincs is semmi baj, csakhogy ha én Ciara lennék, aki épp arról énekel, hogy mennyire menő csaj, nem ilyesmit akarnék viszont hallani magamról a rapbetét szövegében.

Turntables (featuring Chris Brown)
Valami azt súgja, hogy ezt a számot kislemez dalnak készítették. Lehet hogy csak Chris Brown featuring-je miatt érzem ezt. A szám érdekes és fülbemászó. Mintha egy régi számra emlékeztetne, de egyszerűen nem jut eszembe, mi lehet az a dal, ami hasonlít rá. Biztos nem vesztenének vele, ha készítenének hozzá video-t is, a közönség biztos zabálná, de lehet Chris Brown botrányai miatt inkább passzolják a dalt.

Like a Surgeon
A mostanában igen divatosnak számító The-Dream jegyzi a produkciót, aki Christina Milian dalai mellett az új Mariah Carey albumon is szerephez jutott. A ritmus lassabb, kicsit hasonlít a Ciara To The Stage-hez. Amerikában ez a dal 3. kislemezként is megjelent, de a Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs között csak az 59. helyezésig jutott. Tervbe volt véve egy video is, de az sosem készült el. Nem tartozik a legütősebb dalokhoz az albumon.

Never Ever (featuring Young Jeezy)
Végül ez a dal lett az első hivatalos kislemez, ami 2009. jauár 19-én startolt az amerikai rádiókban. Véleményem szerint ez egy igazán jó kis lassabb R&B dal, ami viszont azok közé a track-ekhez tartozik, amik kiemelkedők az albumról. Amikor akkoriban hallgatni kezdtem a számot nagyon felcsigázott az albummal kapcsolatban, a szám után már nagyon vártam a megjelenést.

Lover's Thing (featuring The Dream)
Bár ismét közreműködik a számban The Dream, viszont most ’csak’ mint szövegíró, na meg most vokált is hallhatunk tőle. A kórus teszi igazán jóvá a dalt.

Work (Missy Elliott)
Én személy szerint nem örültem neki, hogy a Work is kapott klipet. Azóta már sikerült megbarátkoznom a számmal, és a kisfilmnek is szép a képi világa. A Missy Elliott-os közreműködés nem maradhatott video nélkül. Jó ritmusos dal ez, viszont a dalszövegért 1 fillért se adnék.

Pucker Up
Darkchild produkció! A producer eddig sem volt ismeretlen, de a közeljövőben szerintem még többet hallunk majd róla. Ő Diddy Starmaker-jének az egyik zsűri tagja, (az egyik legkeményebb.(: ) és ha kiadna egy saját albumot, ő lehetne a következő felsztárolt producer, a kapcsolatai megvannak hozzá, de egyenlőre semmi ilyesmiről nem hallottam. Viszont ez a dal nem sorolható a legjobb munkái közé. Bár ütemes kis R&B dalocska akart ez lenni, de inkább tömeg zene lett a szememben.

G Is for Girl (A–Z)
Jobbnál jobb művészek ültek össze, hogy összedobjanak Ciara-nak egy kis ABC-t. A számban ismét Justin hangja köszön vissza, a produceri munkát is ő jegyzi - bár nem egyedül, de szép munka! Nem is tudtam, hogy Justin Timberlake ilyeneket is tud! :)

Keep Dancin' On Me
Egyik kedvencem a lemezről. Kicsit megint lelassulunk, de az album vége felé járva ez nem is nagy baj.

Tell Me What Your Name Is
Hát, igen, ahogy Ciara is énekli a számban „egy nőnek nem kéne így beszélnie”, merthogy a szám arról szól, hogy mondd meg a neved, aztán menjünk fel hozzád. :) Közepes osztályzatot kap nálam.

I Don't Remember
Az ember azt hinné, hogy a (várra várt) lassú dal jött el, így az album végén. Aztán körülbelül 1 perc elteltével bejön a dob, és kicsit felgyorsul a dal. Én szeretem azokat az albumokat, amik tele vannak gyorsabb számokkal, de azt még jobban, ha van az albumon egy-két igazán andalgós, lassú szám is a gyorsak mellett. Meglepő módon viszont ez már az új generációs R&B albumokon nem divat. Kár. :) A dal nem közepes, hanem inkább középszerű.

Go Girl (featuring T-Pain)
Most csak egy bonusz dalról írnék, ez pedig a Go Girl, ami lehet szintén az internet áldozata lett, ugyanis 2008 szeptemberében már megtalálható volt (ha valaki keresett). A klip nem lett rossz, a szám meg egyenesen fantasztikus! Nagyon sajnálom, hogy csak japán kiadványokon kapott helyet bónusz dalként.

Összegezve az album szerintem bekerülhet az „A-listás” R&B albumok közé, bár messze nem egy tökéletes alkotás, de annyi kevésbé jó R&B album jött ki mostanában, hogy ez már nem fér oda. :)

Értékelés: 7.5/10 HOT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése