2011. november 13., vasárnap

Cher Lloyd: Sticks + Stones

Előadó: Cher Lloyd
Album: Sticks + Stones
Megjelenés: 2011.11.07.
Műfaj: pop, electro-pop, R&B

01. Grow Up Feat. Busta Rhymes
02. Want U Back
03. With Ur Love Feat. Mike Posner
04. Swagger Jagger
05. Beautiful People Feat. Carolina Liar
06. Playa Boi
07. Superhero
08. Over The Moon
09. Dub On The Track Feat. Mic Righteous, Dot Rotten + Ghetts
10. End Up Here

Cher Lloyd tavaly az X Factor (UK) színpadjára lépve mutatkozott be a világnak. Cheryl Cole lett a mentora, majd Simon Cowell szerződtette, miután a negyedik fordulóban kiesett a versenyből. Debütáló albuma egyenlőre csak Európában jelenik meg, melynek első kislemeze ("Swagger Jagger") már élvezhette is a brit lista legfelső fokát. Idén pedig újra visszatért az X Factor színpadára, már saját dalával, a második kislemezként is ismeretes "With Ur Love"-val.

A részben roma származású, angliai születésű énekesnő előadó művésznek tanult, ami meglepő lehet, ha emlékszünk még bemutatkozó színpadi produkciójának előadásmódjára. De a 'furcsa' sokszor érdekes, ezért válik különlegessé és egyedivé.

A 18 éves Cher vitt egy kis 'hip hop' hangulatot a műsorba, sorra olyan slágereket dolgozott fel, mint a "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)", az "Empire State of Mind", a "Walk This Way", vagy a "Love the Way You Lie", még rappelt is, ha az kellett. Látszott, merre húz a szíve, de kezdett rá ragadni  a 'másolós' címke, ezért a verseny után kicsit nehezebb dolga volt, hiszen meg kellett alkotnia saját stílusát és velejáróit. 

Ekkor jött első sajátjaként a "Swagger Jagger". A furcsácska lányt szivárványországba küldték, ahol egy old-school magnó, és a "swagger" szó használata már egyet jelent a hip-hop-pal, miközben egymáskezét fogva dübörög az electro a dance és a pop.
A brit pop életérzésből nem sokat engedtek, ahogy azt az régi jó-rossz angol szokás megköveteli. Ehhez jött az electro segédlet, amit egy cseppnyi hip-hop műfajjal toldottak. Még is valamiért a legkevésbé érzékelhető műfajjal próbálják reklámozni az anyagot.

Cher Lloyd elmondása szerint az album címválasztását ("Sticks and Stones") (=akadályok) sokan megkérdőjelezték, de szerinte az album a pozitív oldalról fog megszólalni, így nem kell megijedni a címtől. 

01. Grow Up Feat. Busta Rhymes
Meggyőző kezdés. Az album egyik legkiemelkedőbb dalával indul a móka, ami tökéletesen alkalmas arra is, hogy összefoglalja egy új előadó saját zenei stílusát. A "sosem növünk fel" dal Cher Lloyd rap versszakával indít, amit nehéz nem erőltetettnek ítélni. Aztán a "makes me wanna scream" részről beugrik, hogy ez valójában Nicki Minaj majmolás akar lenni. A dal még is édesen pozitív lelkületű, és még egy Busta Rhymes rap betétet is megnyert. Végeredményben egész jó.

02. Want U Back
A legutóbbi Britney album (Femme Fatal, 2011) egyik fő producere jó pár dalt vállalt ezen az albumon is. A "Want U Back" egy kis limonádé a modern popból. Fel-fel bukkan benne egy kis rap, meg hörgés szerű valami, ahogy a nagyon divatos mondókás refrén is. Mindezek mellett is kételkedem abban, hogy ez egy emlékezetes dal.

03. With Ur Love Feat. Mike Posner
Érezni az R&B kísérletet a zenei alapon, de a vokál megmaradt a pop fedő alatt. Talán az a ludas, de igazából az tűnik fel elsőként, hogy ez a dal R&B dal akar lenni, de valamiért nem tud az lenni. A második videóval egyébként már könnyebb kedvelni ezt az összegyurmázott, kicsit még bizonytalan stílust, mert mindentől eltekintve is szép, és divatos videó.

04. Swagger Jagger
Még a nyáron érkezett a karácsonyi dallamot kölcsönző bemutatkozó dal és a bevezetésben már szóba hozott videó. Meglepődtem, hogy jelenleg a vevo youtube klip több dislikeot mutat, mint likeot, a maga 16 milliós nézettséggel, és azzal az első helyezéssel a kislemezlistán. Fülbemászó dal, de érthető, ha az összevágott montázs esetleg nem kelt túl eredeti benyomást. A stíluslopókról szóló dal klipjében Cher Lloyd nem csinál mást, mint maga is stílust lopkod. 

05. Beautiful People Feat. Carolina Liar
"Az olyan szép emberek, mint te, akik megkapnak bármit, amit csak kívánnak / Az olyan szép emberek, mint te, azok, akik kiszívják az életet a szívemből / Az olyan szép emberek, mint te, azok, akik megsiratnak / Mert senki más nem tudna annyira kegyetlen lenni, mint te"
Zongorával, gitárral, duett partnerrel. Szeretni való ballada.

06. Playa Boi

Ha nem írnák, eszembe nem jutna, hogy ez RedOne. Egyébként meg Neneh Cherry '89-es "Buffalo Stance" című dalának feldolgozása. Kicsit zavaros a hangzás. Kicsit sok.

07. Superhero
Ez a dal viszont kitűnik a lassan már unalmasba forduló hangzásból. Eltudom képzelni, hogy kislemezdal lesz belőle! (Amit azóta már meg is erősítettek!) Kellemes brit pop.

08. Over The Moon
A "holdon túl" dalba került a brit pop mellé egy kis musical-es boldogság adag is. A holdon-túli érzés átjön, átázik és csöpög is.

09. Dub On The Track Feat. Mic Righteous, Dot Rotten + Ghetts
Szédítő electro hatás, a "supersonic' szónál már Christina Aguilera Bionic-ja is eszembe jut. Valahogy úgy érzem, az alapokkal itt sem lenne gond, ha többet is megtudhatnánk belőle Cher Lloyd hangjából. "Work hard  / Party harder"

10. End Up Here
Stílusosan zárul az album a "hagyjuk abba itt" című közép tempóban mozgó dallal. A kivezető dal pedig erős felvonulója az albumnak. 

Hangja akár védjegye is lehetne, de az X Factor fellépései alatt többet hallottam a hangjából, mint ezen az albumon. Pedig itt meg lett volna rá a lehetőség, hogy elvonatkoztathassunk más előadók slágereitől, és megformálja Cher Lloyd-ot. Ez pedig szerintem elég rosszul sült el ezen az albumon, mert nem a különleges hangú lányt halljunk, hanem még mindig azt a lányt, aki kedvenc világ slágereit szeretné saját magáénak tudni.

Eddig még csak olyan definíciót hallottam az "x faktor" kifejezés magyarázataként, hogy az valami plusz a tehetség mellett. Én mindig úgy gondoltam, hogy az "x faktor" nem mást akar jelenteni, mint az "eladhatósági faktort". Olyasvalakit keresnek, aki már rendelkezik egy olyan stílussal, amit csak szépítgetni kell, reklámozni, és eladni. Eddig még is "csak" hatalmas tehetségek kerültek ki, akiket küzködve lehet csak "értékesíteni". Cher Lloyd-nak,  úgy gondolom meg van az az ismeretlenes faktora is, most meg azt látom, hogy vele is rossz irányba mentek el. Sokkal többet ki lehetet volna hozni belőle.

Mindezeket félresöpörve, marad egy album, aminek sikerült kicsit elrugaszkodnia a brit poptól, úgy hogy ne álljon fent annak a veszélye sem, hogy a kultúra rajongói cserbenhagynák. Divatos, színes, és roppant pozitív hangulatú.

Ajánlom a "Grow Up"-ot és a "Superheroe"-t, ballada kedvelők pedig ne hagyják ki a "Beautiful People"-t és az "End Up Here"-t se!

Az album az íreknél a 7., az angoloknál a 3. helyen debütált 50 ezer eladott példánnyal. A harmadik kislemez még többet is hozhat.

6/10 HOT!

Hivatkozások:

Képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése