2011. augusztus 26., péntek

Aaliyah-ra emlékezve

Csütörtökön volt tíz éve, hogy az R&B énekesnő, Aaliyah repülő balesetben életét vesztette. Aaliyah fiatalon kezdte pályafutását, több filmben is szerepelt, és olyan R&B slágerek köthetők a nevéhez, mint a "Back & Forth", a "One In The Million", vagy a "Try Again".

Bemutatkozó albuma 1994-ben jelent meg "Age Ain't Nothing but a Number" címmel, R.Kelly támogatásával. Következő lemezéhez ("One In The Million", 1995) viszont már Timbaland és Missy Elliott nyújtotta a produceri segítséget. Aaliyah szerepet kapott az "Öld meg Rómeót!" (Romeo Must Die, 2000) című filmben, és felénekelte a Dr. Dolittle egyik betétdalát, az "Are You That Somebody?"-t. Következő albuma 2001 júliusában jelent meg ΛΛLIYΛH címmel.

Aailyah előre forgatta klipjeit a harmadik albumhoz. A "Rock the Boat" video forgatását a tervezettnél egy nappal korábban fejezték be, és ragaszkodtak hozzá, hogy még aznap visszautazzanak a Bahamákról, az államokba. Egy magángéppel indultak vissza, ami a nem sokkal a felszállás után lezuhant, és kigyulladt. Többszörös balszerencse okán, ugyanis nem csak, hogy túl terhelt volt a repülő, és a pilóta nem volt meg felelően képzett a gép vezetéséhez, de a boncolás azt is kimutatta, hogy alkohol, és kokain volt annak testében. Az énekesnőn kívül 8 másik személy is életét vesztette a 2001. augusztus 25-én bekövetkezett szerencsétlenségeben. A sorba beletartozik a video producere, a fodrász, az öltöztető, a testőr és a kiadó alkalmazottja is. Aaliyah csupán 22 évet élt.

A zeneipar, egykori munkatársai a mai napig nem hagyják feledésbe merülni emlékét. Most Twitter bejegyzésben emlékeztek meg az egykori R&B hercegnőről/reménységről:
Keri Hilson: #RIPAaliyah Emlékszem, amikor csak azért lógtam el egy órámról, hogy meghallgathassam Aaliyah új dalát az “Are u That Somebody” -t a rádióban, az egyik barátom kocsijában. Istenem az a videó! Emlékszem, megpróbáltam utánozni a mozdulatot a vállammal. Ki NEM? Minden, amit csinált olyan laza volt. Hibátlan mivoltja milliókat nyűgözött le. #IWillAlwaysLoveAaliyah
Solange: A 13. születésnapi partimra hírességnek kellett beöltözni, és kire gondolhattam volna, ha nem rád? A karaoke gépemen a “one in a million”-t énekeltem. Rajtad nőttem fel, téged istenítettelek.
A BET egy műsort is készített Aaliyah életéről az évfordulóra. (A teljes hírben megnézhető.)

Sok-sok cikk foglalkozott már azzal, vajon mi lenne más ma az R&B palettáján, ha Aaliyah még ma is élne. Az egyetlen szép dolog, amit egy ilyen tragédia okoz, az az, hogy az előadó emléke hallhatatlanná emelkedik.

Aaliyah - Don't Know What To Tell Ya ("I Care 4 U", 2003)


'Aaliyah: One In The Million' - BET Special (2011)


MTV Diary - Aaliyah (2001)




Hivatkozások:
wiki/Aaliyah
celebrities-remember-aaliyah-10-years-later

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése